Un aliment tipic al dietei mediteraneene care este unul dintre cele mai sănătoase care există.

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase și echilibrate care există și este un set de obiceiuri alimentare tipice popoarelor din bazinul mediteranean. I se atribuie anumite proprietăți benefice pentru sănătate și un rol proeminent în prevenirea diferitelor boli, în mare parte datorită contribuției uleiului de măsline.

Dieta mediteraneană este formată din aproximativ 50 până la 55% din calorii care provin din carbohidrați (în principal complexe și bogate în fibre), 10 până la 12% din  proteine și 30 până la 35% din grăsimi. Aceasta este importanța uleiului de măsline, bogat în grăsimi mononesaturate, care aparțin grupului de grăsimi sănătoase.

  • Dacă doriți să știți care sunt diferențele dintre grăsimile bune și grăsimile rele, puteți citi articolul nostru: „ Tipuri de grăsimi (bune și rele) și funcțiile lor ”

Beneficiile și proprietățile nutriționale ale uleiului de măsline

Uleiul de măsline, în special extra virgin, are o serie de proprietăți și beneficii pe care vi le prezentăm mai jos.

1. Ajută-te să trăiești mai mult

Uleiul de măsline adaugă o aromă excelentă multor alimente, dar ajută și la prevenirea și reducerea dezvoltării multor boli. Studiile arată că consumul zilnic de ulei de măsline este esențial pentru prevenirea  anumitor tipuri de cancer, astfel că te-ar ajuta să trăiești mai mult. Acest aliment, pe lângă faptul că este gustos, este foarte sănătos.

2. Proprietăți antibacteriene

Multe dintre bolile pe care le previne acest aliment se datorează proprietăților sale antibacteriene, care s-au dovedit a fi deosebit de eficiente împotriva Helicobacter pylori, un tip de bacterie care poate provoca ulcere și cancer de stomac. De fapt, cercetările arată că este eficient împotriva a opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice. Același studiu a arătat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin pot elimina infecția cu Helicobacter pylori la 10-40% din oameni în doar 2 săptămâni.

3. Îmbunătățește sănătatea intestinală

După cum puteți vedea în punctul precedent, uleiul de măsline îmbunătățește sănătatea stomacului și a sistemului digestiv și acționează ca un protector care reduce excesul de acizi din această parte a corpului. La fel, crește PH-ul corpului, deoarece favorizează absorbția calciului și magneziului.

4. Previne artrita

Uleiul de măsline poate ajuta la reducerea durerilor articulare și a umflăturilor cauzate de artrita reumatoidă. Aceste efecte sunt mărite atunci când sunt combinate cu aportul de pește bogat în omega.

Artrita reumatoidă este o boală care provoacă articulații deformate și dureroase. Deși cauzele nu sunt cunoscute, se crede că apar dintr-un sistem imunitar slab în care anticorpii atacă celulele sănătoase din greșeală. Studiile arată că uleiul extravirgin reduce inflamația și stresul oxidativ la persoanele cu această afecțiune.

5. Îmbunătățește funcțiile cognitive

Polifenolii sunt compuși bioactivi care acționează ca antioxidanți și antiinflamatori, iar studiile au arătat că promovează nașterea de noi neuroni. Uleiul de măsline, printre mulți alți nutrienți, conține polifenoli. La fel, persoanele care consumă mai multe grăsimi au o memorie mai bună, iar cei care consumă grăsimi mononesaturate se bucură de funcții cognitive mai bune, funcții metabolice și o creștere mai mare a creierului. 

Grăsimile promovează, de asemenea, formarea membranelor celulare și a țesutului cerebral.

6. Previne diabetul de tip II

Acest aliment are un rol protector împotriva diabetului, datorită efectelor sale benefice asupra glicemiei și a sensibilității la insulină. Acest lucru a fost confirmat de un studiu publicat în Diabetes Journal care a inclus 418 subiecți. Conform rezultatelor, grupul care a consumat dieta mediteraneană cu ulei de măsline a redus riscul de a dezvolta diabet de tip II cu mai mult de 40%.

7. Îmbunătățește sănătatea pielii

Uleiul de măsline extravirgin ajută la conținerea agenților anti-îmbătrânire și a substanțelor nutritive care combat osteoporoza și leziunile pielii. Se pare că uleiul de măsline adaugă un strat protector pielii, atât prin consum, cât și prin aplicare.

8. Previne cancerul

După cum am spus în primul punct, uleiul de măsline previne cancerul. Antioxidanții găsiți în acest tip de ulei contribuie la reducerea daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că este una dintre principalele surse de cancer.

9. Previne Alzheimer

Alzheimerul este o boală neurodegenerativă caracterizată prin acumularea așa-numitelor plăci beta-amiloide în celulele creierului. Un studiu efectuat la șoareci a arătat că uleiul de măsline ar putea elimina aceste plăci de la neuroni.

10. Ajută la slăbit

Consumul de grăsimi sănătoase poate fi benefic atunci când vine vorba de arderea caloriilor, deoarece vă accelerează metabolismul. Mai mult, experți pe acest subiect, precum Leandro Ravetti, afirmă că „o dietă bogată în ulei de măsline extravirgin poate favoriza pierderea în greutate și menținerea acesteia. De fapt, dietele cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai puțin eficiente decât cele care conțin grăsimi sănătoase în acest scop.”

11. Îmbunătățește sistemul imunitar

A avea un sistem imunitar puternic este cheia pentru a vă bucura de o sănătate bună, deoarece este necesar să luptați împotriva virușilor sau bacteriilor care ar putea dăuna corpului nostru. Antioxidanții din „aurul verde” ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și, în acest fel, la prevenirea bolilor.

12. Previne bolile de inimă

Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces în lume, iar uleiul de măsline le-ar putea preveni, deoarece reduce semnificativ riscul bolilor de inimă prin numeroase mecanisme, de exemplu, reduce inflamația, îmbunătățește funcția vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea coagulării nedorite a sângelui.

13. Reduce colesterolul

În plus, uleiul de măsline ajută la protejarea organismului de colesterolul rău sau LDL, iar fitosterolii pe care îi conține cresc HDL, care ajută la echilibrarea colesterolului. Acest lucru determină o reducere a bolilor cardiovasculare și a arteriosclerozei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here