ulei de masline arbequina

Cumparati ulei de masline Arbequina

Se spune că uleiul de arbequina a fost introdus de către ducele de Medinaceli în secolul al XVII-lea. Astfel, pe când locuia în castelul său-palat din Arbeca, i-a dat numele. Alte surse sugerează că templierii au fost cei care l-au adus în Peninsula Iberica.

Ulei de masline arbequina

Cu toate acestea, experții nu sunt prea de acord cu privire la originea uleiului de Arbequina .

În acest sens, unii subliniază că domnitorii vremii au introdus acest soi de măslin în Catalonia.

În prezent, zonele sale de cultivare și producție sunt Catalonia, Aragon și Andaluzia. Această măsline are rezistență mare la frig și vigoare scăzută, cu rezistență scăzută la solurile calcaroase.

Masline Arbequina

Mărimea măslinei Arbequina este cea mai mică dintre soiurile cultivate în Spania, unul și două grame. Însă o compensează cu o productivitate ridicată a uleiului de Arbequina și a randamentului în grăsime (20,5% din ulei), precum și un început devreme al producției.

Lipsite de ramuri și de o culoare oarecum verde închis, diferită de albul de cenușă al altora, ciorchinii lui sunt strânși astfel încât este dificil să cadă din cauza vibrațiilor.

Din acest motiv, datorita densitatii foarte mari, cultura Arbequina este foarte mecanizata, de parca ar fi vii.

Fructul are un conținut ridicat de acid palmitic și acizi grași polinesaturați și un conținut mediu-scăzut de acid oleic. Uleiul de Arbequina se caracterizează prin conținutul său mediu de vitamina E (α – Tocoferol) și sărac în polifenoli totali.

Se obtine un ulei Extra Virgin de inalta calitate, cu nuante, arome, arome, foarte echilibrat, moale dar intens in acelasi timp.

Ulei de Arbequina

Uleiul de Arbequina are un miros proaspăt fructat , cu arome de migdale și alte fructe. Amara si intepa foarte putin, moi, usoare, delicate, dulci, fara astringenta.

La începutul campaniei, fructul uleiului este ușor verde și moderat amar.

Este un ulei care poate fi combinat practic cu orice sau direct intr-o salata simpla de salata verde, rosii, castraveti si ceapa.

Principala caracteristică a uleiului de Arbequina este că este un ulei dulce , fără nici un gust amar. Și dacă ustură în gât , asta indică pur și simplu că este proaspăt. Prin urmare, este ideal pentru cei care caută un EVOO cu o aromă blândă.

O alta caracteristica a acestui soi de ulei este ca este de obicei destul de aromat, cu arome fructate , de banana, mar, datorita procentului mare de acizi grasi polinesaturati pe care il contine.

Ulei de măsline extravirgin Arbequina

Polifenoli și sănătate

Tot din acest motiv, acești acizi sunt mai instabili decât acidul oleic (mononesaturat), și fac uleiul de Arbequina mai instabil în comparație cu alte soiuri de ulei de măsline.

Într-adevăr, uleiul de Arbequina conține mai puțini polifenoli decât alte soiuri. Prin urmare, dacă obiectivul este îmbunătățirea sănătății cardiovasculare , ar trebui să consume și alte soiuri, precum uleiul Picual sau uleiul de Cornicabra .

Cumparati ulei de Arbequina

Arbequina în bucătărie

Datorită caracterului său dulce și neted, uleiul de Arbequina are o utilizare mai largă în bucătărie decât alte uleiuri de măsline mai puternice.

După cum spuneam mai devreme, soiul Arbequina este ideal pentru introducerea copiilor în consumul de ulei de măsline, precum și pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu el.

Este, de asemenea, cel mai bun soi pentru a face maioneză sau sosuri cu aromă blândă , în care alte soiuri (Picual sau Hojiblanca) „invadă” prea mult.

De asemenea, este recomandată în cofetărie ca înlocuitor al untului. Este singurul ulei cu care poti prepara deserturi delicioase, precum prajituri sau inghetata. Dar asta nu înseamnă că nu poți adăuga o lingură de ulei la micul dejun prăjit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here