Prăjirea cu ulei de măsline extravirgin: este cel mai bun lucru!

Există convingerea că uleiurile din semințe sunt cele mai potrivite pentru prăjire, deoarece sunt mai ușoare. Nimic nu poate fi mai fals. Studiile și cercetările au arătat că uleiul de măsline extravirgin este absolut cel mai potrivit pentru prăjire, deoarece este mai rezistent la temperaturi ridicate. Adică are cel mai înalt „punct de fum”, adică momentul în care devine toxic.

De asemenea, este minunat pentru prăjit!

Pentru prăjire ne referim la sistemul de gătit al unui aliment prin scufundare într-o grăsime adusă la o temperatură ridicată (de la 140 ° la 180 °). Ei bine, uleiul de măsline extravirgin este cel care tolerează cel mai bine temperaturile ridicate și are „punctul de fum” mai mare decât toate uleiurile de semințe populare. Uleiul de măsline extravirgin atinge „punctul de fum” la aproximativ 210 °; uleiul de arahide cand ajunge la 180 °, uleiul de cocos la 177 °, uleiul de porumb la 160 °, uleiul de soia la 130 °, uleiul de floarea soarelui la mai puțin de 130 °. Mai bine decât uleiul de măsline extravirgin există doar untura (punct de fum la 260 °) și ulei de palmier rafinat (punct de fum la 240 °).

Campaniile de publicitate scumpe și bine orchestrate ne-au făcut să credem că uleiul de semințe este ideal pentru a obține o prăjire „ușoară, crocantă și uscată”. Ideea de ușurință și puritate a uleiului de semințe este favorizată de efectul psihologic cauzat de absența culorii și de neutralitatea gustului. În realitate, este absolut fals.

Elementul cheie de luat în considerare este stabilitatea la temperaturi ridicate. Unele uleiuri de semințe sunt stabilizate la temperaturi ridicate prin modificări aduse în laboratoarele chimice. Uleiul de măsline extravirgin este natural stabil deoarece conține un procent foarte scăzut de acizi grași polinesaturați, adică cei care sunt mai sensibili la deteriorarea oxidativă la temperaturi ridicate.

În cele din urmă, trebuie adăugat că uleiul de măsline extravirgin este format din 98% acizi grași cu valoare nutritivă ridicată și 2% substanțe fenolice, adică cei care au acțiune antioxidantă. Aceste substanțe ajută la combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, au efecte biologice importante asupra corpului nostru. De asemenea, asigură stabilitatea uleiului de măsline extravirgin față de procesele oxidative și garantează rezistența și inalterabilitatea în timpul gătitului în general și în prăjire în special.

În plus, nu trebuie să uităm că o parte din uleiul de prăjit este inevitabil absorbit de alimente.

În timpul prăjirii, alimentele absorb cantități variabile de ulei variind de la 15% la 40%, în funcție de metoda de preparare a alimentelor (alimentele prăjite în aluat absorb o cantitate mai mare de ulei decât alimentele prăjite, făinoase sau prăjite fără a adăuga ingrediente de acoperire) și tind să ia o compoziție de grăsime similară cu cea a uleiului de prăjit.

Sfaturi pentru prăjirea cu ulei de măsline extravirgin

In general, prăjirea moderată și atenția la temperaturi, utilizarea uleiului de măsline extravirgin costă puțin mai mult, dar aduc avantaje în sănătate și caracteristici organoleptice.

Dacă doriți să faceți o prăjire perfectă cu ulei de măsline extravirgin, pentru a obține mâncăruri suculente pentru adevărații cunoscători urmați aceste sfaturi:

 • folosiți un recipient din oțel cu o suprafață netedă și ușor de spălat
 • folosiți tigăi înguste, adânci, nu tigăi largi
 • umpleți tigaia cu suficient ulei, astfel încât alimentele să fie complet scufundate
 • verificați întotdeauna temperatura uleiului pentru a nu lăsa niciodată să ajungă la punctul de fum sau sa puneți mâncarea când încă nu este foarte fierbinte
 • înlocuiți uleiul de fiecare dată când se rumeneste, devine vâscos sau produce fum în timpul prăjirii
 • nu completați uleiul uzat cu ulei nou (îl distrugeți!)
 • uscați bine alimentele înainte de a le scufunda în ulei care fierbe
 • tăiați alimentele uniform, astfel încât să gătească toate în același timp
 • nu umpleți excesiv tigaia cu alimente, altfel temperatura uleiului scade imediat
 • evitați să adăugați sare și alte condimente în timpul gătitului (aceste elemente pot modifica uleiul, cea mai bună soluție este să condimentezi alimentele după aceea)
 • curățați alimentele prăjite cu prosoape de hârtie înainte de a le consuma

Unde să arunci uleiul de prăjit?

Știi unde să arunci uleiul din tigaie după o prăjire de casă? Mulți au un obicei neplăcut de a arunca ulei uzat pe chiuveta bucătăriei sau pe un canal de scurgere. Este una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face. Mulți fac asta pentru că nimeni nu a explicat cum să o facă corect.

Cel mai bun lucru este să îl dați unui reciclator public sau să-l turnați în containerele speciale pe care unele municipalități le-au plasat în diferite puncte ale orașului: unele companii specializate il folosesc pentru a obține biodiesel sau combustibil.

Odată ce prăjirea este finalizată, se așteaptă ca uleiul să se răcească și apoi se toarnă în sticle de plastic (sau borcane de sticlă): odată acumulat, acesta poate fi dus la centrul public de reciclare sau turnat în recipientele municipale corespunzătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here