Tipuri de masline

Cel mai bun ulei de măsline extravirgin după tip

Cunoașterea tipului de măsline cu care se face uleiul de măsline extravirgin este esențială. În timp ce măslinele Arbequina produc uleiuri mai fine și mai ușoare, tipul Picual va fi mai amar și mai înțepător.

ARBOSANA
ARRONIZ
BLANQUETA
BORRIOLENCA
CANETERA
CORNICABRA
EMPELTRE
FRANTOIO
GROSSAL
LECHÍN
LUCIO
MANZANILLA ALORENA
MANZANILLA CACEREÑA
MANZANILLA SEVILLANA
MORISCA
NEVADILLO
PICUDO
ROYAL
SIKITITA

Soiuri de ulei de măsline

Diferite tipuri de masline

Există două tipuri diferite de ulei de măsline, ținând cont de tipurile de măsline și de procesul lor de producție. Amestecul, cu o aromă mai neutră, extras din combinația diferitelor măsline.

Și pe de altă parte, monovarietale, cele care sunt făcute dintr-o singură măslină.

Măslina hojiblanca este cea mai răspândită măslină din Andaluzia, din Córdoba, Málaga și Sevilla, culeasă târziu, din care se fac uleiuri aromate și echilibrate, ideale pentru micul dejun și gustări.

În fine, măslina cornicabra este una dintre măslinele cu cea mai intensă aromă, cu o anumită amărăciune și mâncărime, tipice Toledo și Ciudad Real. Este, de fapt, un ulei folosit pe scară largă în mâncăruri mai elaborate.

Oficial, există patru tipuri de ulei de măsline: ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline virgin, ulei de măsline și ulei de tescovină.

Această clasificare corespunde celor patru categorii comerciale de ulei de măsline recunoscute în legislația Uniunii Europene (Regulamentul CE 1019/2002).

Într-adevăr, extravirginul este uleiul de măsline virgin de cea mai înaltă calitate: este mai sănătos și aroma lui este mai bună. Este și cel mai scump, deși diferența de preț nu este foarte mare.

Calitatea uleiului de măsline depinde de calitatea măslinei și de viteza procesului de producție. În continuare ne vom uita la tipurile de măsline din care a fost extras, responsabile de aromă și aroma uleiului rezultat.

Tipuri de masline

Suava, amara sau picanta

De exemplu, uleiul de Arbequina produce uleiuri moi și ușoare, foarte diferite de uleiul Picual, de exemplu, mai amare și mai picante.

Din acest motiv, este convenabil să cunoașteți diferitele tipuri de măsline, pentru a profita la maximum de potențialul lor culinar și de beneficiile pentru sănătate.

Numai în Spania sunt peste 250 de tipuri de măsline, ale căror fructe au diferite arome și arome care definesc tipurile de ulei de măsline.

Uleiul de măsline ar trebui considerat cel puțin la același nivel cu vinul bun. Trebuie să cunoaștem diferitele soiuri care se îmbină mai bine cu diferitele feluri de mâncare gătită. O Arbequina pentru pește albastru nu este același lucru cu un Picual pentru o tocană de vânat.

Una dintre cele mai bune moduri de a aprecia calitățile unui EVOO este să-l folosești crud, pe pâine prăjită, de exemplu. De asemenea, în dressinguri și vinegrete pentru a îmbrăca salate și preparate reci.

De asemenea, este foarte recomandat în murături și conserve și, bineînțeles, pentru prăjit, deoarece se degradează mai puțin decât alte tipuri de ulei.

Este foarte normal să găsești pe etichetele uleiurilor de măsline extravirgin soiul din care provin.

Rezistenta si conservare

Pe de altă parte, tipurile de ulei de măsline vor defini longevitatea EVOO-ului nostru. Prin urmare, dacă dorim să ne păstrăm EVOO câteva luni, vom alege un ulei extravirgin bogat în polifenoli și antioxidanți naturali, precum uleiul Picual sau uleiul Cornicabra.

De fapt, puterea antioxidantă este legată de aroma sa. Cele mai rezistente uleiuri sunt, de asemenea, cele mai înțepătoare și amare, și se potrivesc bine cu preparate „tari” precum carnea sau tocănițele.

Dimpotriva, cele mai putin rezistente sunt de obicei mai dulci, ideale pentru peste si salate.

Cantitatea de polifenoli variază semnificativ între diferitele tipuri de ulei de măsline și este maximă chiar înainte de verișare (măsline verzi sau început de verană).

Măcinarea și baterea la rece, sub 21 °C, și timpii de batere foarte scurti, sunt esențiale pentru păstrarea tuturor componentelor volatile, responsabile de aromele și gustul fructat ale sucului.

Picual Vs Arbequina

Uleiurile Picual și Arbequina sunt foarte populare în bucataria profesionala și încetul cu încetul au fost introduse în casele noastre.

Livada de măslini Picual se adaptează mai ușor la plantația tradițională de măslini. Productivitatea sa este foarte mare și producția este constantă. Înrădăcinarea plantelor este bună și este ușor să se producă desprinderea fructului.

Livada de măslini Arbequina are alte calități care o fac, de asemenea, un soi foarte productiv. Permite plantarea in gard viu in asa fel incat sa se obtina un randament mare si costuri reduse de recoltare. Colectarea sa este foarte devreme.

Aromă și miros

Uleiul de Arbequina are o ușoară atingere amară compensată de o notă de dulceață. Pe de altă parte, are un grad mic de picant. Mirosul său este intens fructat în care pot fi apreciate note de măr, mentă și iarbă verde.

Picualul se caracterizează prin faptul că are o amărăciune intensă cu o notă mai picantă decât arbequina și un nivel mai scăzut de arome fructate. Când acest ulei este recoltat devreme, toate calitățile sale sunt intensificate, o culoare verde puternică și arome de roșii, coajă de banană, frunze de măslin și iarbă.

Picual și Arbequina în bucătărie

Picual este excelent pentru prăjit, conserve si tocanită datorită aromei sale intense. De asemenea, este un ulei potrivit pentru a fi adăugat în salate și pâine prăjită. Pe de altă parte, datorită intensității sale, nu este recomandat să-l folosești în alte tipuri de dressinguri deoarece ar putea acoperi aromele altor alimente.

Uleiul de arbequina, fiind mult mai moale, este perfect ca dressing pe salate, pâine prăjită și sosuri de toate felurile. Este ideal ca însoțitor și contribuie la amestecul de arome în perfectă armonie. Cu toate acestea, nu este la fel de potrivit pentru tocănițe, prăjire și conserve, deoarece este prea moale.